جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تعبیر «دوازه تن، به شمار نقباى بنى اسرائیل»

زمان مطالعه: 2 دقیقه

106. مسند ابن حنبل – به نقل از مسروق ـ: نزد عبد اللّه بن مسعود نشسته بودیم و او به ما قرائت قرآن مى آموخت. مردى به او گفت: اى ابو عبد الرحمان! آیا از پیامبر خدا پرسیدید که چند خلیفه، بر این امّت حکومت خواهند کرد؟

عبد اللّه بن مسعود گفت: از زمانى که به عراق آمده ام، تا کنون هیچ کسى این سؤال را از من نپرسیده است!

سپس گفت: آرى، ما از پیامبر خدا پرسیدیم و او فرمود: «دوازده تن، به شمار نقباى(1) بنى اسرائیل».

107. الخصال – به نقل از قیس بن عبد ـ: در انجمنى که عبد اللّه بن مسعود در آن بود، نشسته بودیم که بادیه نشینى وارد شد و گفت: کدام یک از شما، عبد اللّه بن مسعود است؟

عبد اللّه گفت: من، عبد اللّه بن مسعودم.

بادیه نشین گفت: آیا پیامبرتان به شما گفت که خلفاى پس از او، چند نفرند؟

عبد اللّه گفت: آرى؛ دوازده تن اند، به شمار نُقَباى بنى اسرائیل.

108. الیقین – به نقل از ابن عبّاس ـ: از پیامبر خدا صلى الله علیه و آله شنیدم که مى فرماید: «اى مردم! بدانید که خداوند را دَرى است که هر کس از آن در وارد شود، از آتش، ایمن خواهد بود».

ابو سعید خُدرى برخاست و گفت: اى پیامبر خدا! ما را به این در، راه نمایى کن تا آن را بشناسیم.

فرمود: «آن در، على بن ابى طالب است که سَروَر اوصیا و امیر مؤمنان… است».

جابر بن عبد اللّه انصارى برخاست و گفت: اى پیامبر خدا! شمار امامان، چند است؟

فرمود: «اى جابر! خدا تو را رحمت کند! تو از من در باره ی اسلام، به تمامى آن، پرسیدى. شمار ایشان، به شمار ماه هاست و آن، «نزد خدا، از روزى که آسمان ها و زمین را آفرید، در کتاب [علمِ] خدا، دوازده ماه است». نیز شمارشان به شمار چشمه هایى است که براى موسى بن عمران علیه السلام جوشید، آن گاه که با عصایش بر سنگ زد «و از آن [سنگ]، دوازده چشمه جوشیدن گرفت». شمارشان به شمار نقباى بنى اسرائیل است. خداى بلندمرتبه فرموده است: «و هر آینه، خدا از بنى اسرائیل پیمان گرفت و از ایشان دوازده نقیب فرستادیم». اى جابر! نخستینِ این امامان على بن ابى طالب است و آخرینشان قائم».

109. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله: یاد خداوند عز و جل، عبادت است. یاد من، عبادت است. یاد على، عبادت است و یاد امامان از نسل او نیز عبادت است. سوگند به آن که مرا به پیامبرى بر انگیخت و مرا بهترینِ مردمان قرار داد، وصىّ من، برترینِ اوصیاست و او پس از من، حجّت خدا بر بندگان او و جانشین او در میان خلقش است، و همچنین اند امامانِ هدایتگرِ از نسل او…. ایشان اولیاى حقیقى خدا و جانشینیان راستین من اند، شمارشان به شمار ماه هاست که دوازده ماه است ـ. شمارشان به شمار نقباى موسى بن عمران است.

110. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله: در میان فرزندان من، دوازده نقیب هست که نجیب(2) و محدَّث و مفهَّم(3) اند. آخرینشان برپا دارنده ی حق است و زمینِ آکنده از بیداد را آکنده از داد مى کند.


1) واژه «نقباء»، جمع نقیب است. نقیب، به سر کرده و جلودار گروه گفته مى شود که از حال آنان جویا مى شود.

2) اصیل، ممتاز، بزرگ زاده و برگزیده.

3) مُفهَّم، یعنى فهمیده. ائمّه علیهم السلام را مفهّم گویند؛ زیرا پیامبر صلى الله علیه و آله، تفسیر و تأویل قرآن را به ایشان فهمانیده است.