جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

دانش (3)

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قرآن

«خدا که همواره به عدل، قیام دارد، گواهى مى دهد که جز او هیچ معبودى نیست، و فرشتگان و دانشوران [نیز چنین گواهى مى دهند]. جز او- که توانا و حکیم است-، هیچ معبودى نیست».

«و کسانى که از دانش بهره یافته اند، مى دانند که آنچه از جانب پروردگارت به سوى تو نازل شده، حق است و به راه آن عزیزِ ستوده [صفات]، راهبرى مى کند».

«و تا آنان که دانش یافته اند، بدانند که این [قرآن] حق است [و] از جانب پروردگار توست. پس بِدان ایمان آورند و دل هایشان براى او خاضع گردد، و به راستى، خداوند، کسانى را که ایمان آورده اند، به سوى راهى راست، راهبر است».

حدیث

181. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله: دانش، جان اسلام و ستون ایمان است.

182. پیامبر خدا صلى الله علیه و آله- در حدیثى طولانى-: نشانه ی دانش، چهار چیز است: شناخت خدا، و شناخت دوستان او، و شناخت واجبات او و پاسداشت آنها تا آن که به جا آورده شوند.

183. امام على علیه السلام: ریشه ی ایمان، دانش (شناخت) است.

184. امام على علیه السلام: ایمان و دانش، دو برادر همزاد و دو همراه جدا ناشدنى اند.

185. الإرشاد- به نقل از کمیل، در بیان ویژگى هاى حجّت هاى خدا بر خلق-: امام على علیه السلام فرمود: «دانش [و شناخت]، آنان را به حقایق ایمان رسانید. پس به جان یقین، دست یافتند و با آنچه نادانان از آن گریزان اند، خو گرفتند و آنچه را که نازپروردگان، درشت و دشوارش مى یابند، نرم و آسان یافتند. در دنیا با بدن هایى زندگى مى کنند که روح آنها به جایگاه برین تعلّق دارد. اینان، جانشینان خدا در زمین او هستند، و حجّت هاى او بر بندگانش». آن گاه نفس عمیقى کشید و فرمود: «وَه، وَه، که چه شوقى به دیدن آنها دارم!».

186. امام على علیه السلام: دانش، سه نشانه دارد: شناخت خداوند عز و جل، شناخت آنچه او دوست دارد، و شناخت آنچه او خوش نمى دارد.

187. امام على علیه السلام: میوه ی دانش، شناخت خداست.

188. امام صادق علیه السلام: سه چیز، از نشانه هاى مؤمن است: شناخت خدا، شناخت کسى که خدا دوستش دارد، و شناخت کسى که خدا او را ناخوش مى دارد.

189. امام کاظم علیه السلام- به هشام بن حکم-: اى هشام! خداوند، پیامبران و رسولانش را به سوى بندگانش نفرستاد، مگر براى آن که خدا را بشناسند. پس آنان که شناختشان بهتر است، پذیرششان [نسبت به فرمان هاى خدا] بهتر است.